fiska abborre

Fiska abborre

Så abborre – det är den fisk man vill fiska här i Sverige. Om du inte vet vad abborre är, är det en ganska lätt fisk att känna igen. De har vanligtvis svarta ränder och röda fenor. Abborre kan fiskas med olika tekniker, men i den här artikeln kommer vi att fokusera på att fiska abborre i svenska sjöar.

Vi kommer inte att gå in på detaljer om specifika abborrar runt om i världen (eller andra liknande arter), men du kan hitta en del av den informationen på andra ställen på nätet. Om det finns några felaktigheter eller misstag i den här artikeln så berätta gärna för mig!

Att fiska med metspö är förmodligen det vanligaste sättet att fiska abborre. Det kanske inte är det bästa, men det är definitivt ett av de enklaste.

För att fånga abborre med ett fiskespö behöver du antingen en spinnare eller små beten som kan efterlikna abborrens föda, som insekter. Om du har god syn och tur kan abborre även bita på större köttiga beten som maskar.

Du bör också ha en riktigt bra utrustning för fiskespö för abborrfiske! Abborrar är vanligtvis ganska livliga så det är viktigt att skaffa ett högkvalitativt spö för den här metoden. Försök att skaffa något som är runt 1 meter långt om du använder spinnare eller lurar. För betesfiske är något längre inte nödvändigt.

Om du vill ha abborre på samma ställe är det en bra idé att lägga upp ett bete och kasta ut linan i det området. Låt den sjunka ner och dra sedan långsamt in abborren genom att veva eller spola (med spinnare/lurar). Om abborren inte nappar, försök att variera hur du presenterar maten. Ibland biter abborren bara på vissa delar av sitt byte; experimentera!

Naturligtvis kan abborre också fångas utan bete genom att kasta eller trolling. Detta är en mer avancerad fiskemetod, men abborre kan ibland hittas direkt vid stranden. Dessa abborrar är dock vanligtvis mindre (5-10 cm), av någon anledning verkar de tycka om att leva nära stranden. Kanske för att större fiskar inte vågar ta sig dit. Detta kan vara riktigt roligt eftersom man ser dem bättre. Att du ser småfiskar simma nära stranden är ett bra tecken på att det kan finnas större fisk.