Vinterförvara båten – tips att tänka på

Inte alla båtar behöver tas upp på vintern, men nästan alla. För en ovan båtägare kan vinterförvaringen framstå som något av ett mysterium. Så mycket att tänka på! Det mesta faller sig nog naturligt när du väl lagt upp en plan och en checklista.

Såvida du inte äger en isbrytare eller en båt för vinterfiske behöver du ta upp din båt på vintern. Det är till och med vanligt att båtklubbar inte tillåter sina medlemmar att ha båten under vinterhalvåret, eftersom isens påverkan på båtens läge riskerar att skada bryggorna. En del båtklubbar tar till och med upp sina bryggor under vinterhalvåret, och då är det självklart omöjligt att ha båten kvar i vattnet!

Båten ska upp – presenningen ska på

Du kan ta upp din båt på flera olika sätt. Många båtklubbar anordnar ett gemensamt upptag med kranbil när det inte finns en fast kran på plats. Inför vinterupptaget behöver du tänka på att du ska täcka båten med båtpresenning, och alltså införskaffa en sådan i god tid.

Anledningen till att du ska täcka båten är att den behöver skyddas mot väder och vind, och framför allt från snö. Smältvatten kan orsaka stora skador på din båt. Även om skrovet självklart tål vatten är det inte säkert att inredningen i sittbrunnen gör det.

Innan du täcker över båten kan du passa på att tvätta och granska underredet på båten. Skrubba bort eventuella havstulpaner. Se över att propellerns alla delar sitter som de ska. Du ska också plocka ur batterier och annan elektronisk utrustning. Din motor kan också behöva vinterkonserveras,

Var ska båten förvaras på vintern?

Det finns flera alternativ när det gäller var du ska förvara din båt på vintern. Många båtklubbar erbjuder billig vinterförvaring på särskilda uppställningsplatser. Det är inga problem att förvara båten utomhus. En bra presenning är allt du behöver för att skydda din båt. Se dock till att låsa den ordentligt över vintern, även när den står bevakad! Du bör dessutom plocka bort dyra utombordsmotorer, även om stölder av båtmotorer minskade under 2022.