Välj rätt fiskemetod för bättre fiskelycka

Tillhör du den gruppen människor som älskar att ge dig ut och fiska? Fiska kan vem som helst göra men det kräver dock en hel del teknik och motivation för att du ska lyckas. Här kan du läsa om fler tips så att just du kan njuta av fiskelyckan.

Oavsett vilken fiskemetod du använder kan det vara ett bra tips att använda ett ekolod för fiske för att leta upp fiskstim. Man kan säga att det är ett slags GPS för att lättare hitta fiskar istället för att åka skärgården eller sjön runt och hoppas på att fisken nappar. Ju fler fiskar du har i närheten desto större chans att din fisketur blir lyckad.

Hur används ett ekolod?

Ekolodet skickar ut impulser och ljudvågor för att lokalisera fisken. Du läser sedan av ekolodet och ser vilket djup fisken är på samt hur miljön är och om det är förändringar i växtlighet och så vidare.

Olika typer av fiskemetoder

Det finns olika metoder att fiska på oavsett om det gäller hobbyfiske eller yrkesfiske, och några kan nämnas här:

  • Metning som göras med ett metspö, lina och ett flöte. Du sätter ett agn på kroken och slänger i den och väntar helt enkelt. Att meta är oerhört enkelt och rogivande, enligt många.
  • Flugfiske som innebär att du slänger ut en lina med en konstgjord fluga och med olika rörelser lockar fisken. Flugfiske kräver en speciell teknik men är väldigt kul att pröva på.
  • Pimpling som görs under vintern och innebär att du drar upp fisk genom ett slags metning genom ett hål i isen. Ett härligt sätt att vara nära naturen och socialisera med vänner om ni är flera.
  • Spinnfiske som de flesta känner igen. Du slänger ut ett drag med hjälp av ett kastspö och drar in linan genom olika rörelser så att fisken blir sugen på att ta ”bytet”.

Utöver dessa fiskemetoder finns det också många andra som du kan testa. Tänk dock på att fiska schysst och följa reglerna samt behandla fisken väl!

Respektera fisken

Trots att fiske till större delen innebär att dra upp fisken och döda den måste du tänka på att göra det på ett ”schysst” sätt. Det finns regler angående hur man får behandla fisk. Fisken får inte lida vare sig under fisket eller när den dödas.